Как банката за майчина кърма помага на родителите

В София има от доста време банка за майчина кърма. Хубавото е, че едни майки имат възможност да дават, защото други не могат да кърмят. И така автомобилът със снимка на бебе и надпис  – „Имате ли кърма за мен“ е спасителният план за много майки.

Антония от два месеца отделя кърма за други бебета. И вярва,че може да осигури и на друг от най-доброто, което природата ѝ дава. Заради това Антония послушала съветите на лекарите от родилното.

„Имах много кърма и ми казаха да се свържа с банка за кърма, аз не знаех, че има. Обясниха ми как дарявам и съм много щастлива, че мога да я дарявам“, посочи пред БНР Антония.

Станислава Спасова също е майка и е много вероятно в последните два месеца да е хранила близнаците си с дарената от Антония кърма. Причината е, че получава кърма през банката.

„Хубаво е, че не кърмя близнаците с адаптирано мляко, а с майчино“, каза за БНР Спасова.

И Станислава, и Антония обаче са чисти късметлийки. Защото и двете живеят в София. А там е единствената в България „банка“ за кърма.

Д-р Мария Русинова, директорът на банката за кърма, сподели пред БНР, че от 15 години се занимава с посредстичеството между майките, които искат да помогнат и онези, които имат нужда от помощ. И от думите й става ясно, че има доста смисъл от това, което прави.

Дори и пандемията не отказала майки да помагат на други.

Мария Русинова

Мария Русинова

„На фона на почти милион и половина град, само 11 майки искат да даряват кърмата си. Имало още пет, които са в процес на одобрение. 17 са нуждаещите се“, каза още д-р Русинова. Сред тях има недоносени бебета, с различни заболявания и две деца на болни майки. И тази статистика може да не е пълна, прави уговорката доктор Русинова.

Липсата на пълна статистика за майките-кърмачки поставя въпроса: „Къде се къса връзката?“ Антония, която дарява кърма, търсила контактите на „банката за кърма“ в интернет.

Но неофициалният разказ за това как болница искала пари, за да постави телефона на „банката за кърма“, отговаря на част от въпроса.
Необходима е държавна политика, която да подкрепя майките, които искат да дарят кърма. Статистиката подсказва, че ще има повече майки, които ще се нуждаят от помощ, ако решат да изхранят децата си с естествено мляко, смятат и майките, и служителите на банката за кърма в столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *