FAQ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

 • Обработва ли се кърмата?   

Да, кърмата се обработва чрез пастьоризация по международно приетия метод Холдер при 62,5°С за 30 минути.

 • Изследва ли се кърмата?

Всяка партида дарена кърма се изследва биохимично преди пастьоризация, а микробиологично преди и след пастьоризация.

 • Какви са дарителките?

Това са здрави жени със здравословен начин на живот, които успешно кърмят детето си и имат излишък от кърма, който желаят да дарят в полза на нуждаещи се болни или недоносени новородени и кърмачета. Дарителките не употребяват алкохол, цигари, наркотични вещества и лекарства, и живеят при добри битови условия.

 • Кой може да получава кърма?

Кърмачета от София град и София област – здрави кърмачета, кърмачета със заболявания като недоносеност, АБКМ, вродени малформации, следоперативно, илеус, интраутеринна хипотрофия (в къщи или в здравни заведения) и здрави кърмачета, чиито майки са болни (туберкулоза, диабет, епилепсия, сърдечно-съдови, психични, онкологични заболявания, СПИН, наркозависими на метадонова терапия) и имат медицински противопокозания да кърмят бебето си.

За подробности относно правилата и приоритетите за предоставяне на кърма виж тук

Документите, които се подават за получаване на кърма може да изтеглите от тук

 • Качество и безопасност на дарената кърма

Важно е да се отбележи, че понастоящем само банките за майчина кърма осъществяват контрол, който гарантира безопасността на кърмата.

Строгият подбор на донори, събирането и съхранението на кърмата в оптимални условия,  пастьоризирането и изследването й гарантират качеството и безопасността на дарената кърма.

По същия начин се гарантира проследяването на процеса от донора до получателя.

През последните години разпространението на кърма извън обхвата на Млечните банки се разширява чрез интернет. Тази практика излага ползвателите на сериозни рискове за здравето им, тъй като те получават мляко без контрол на донора или кърмата.

 • Как да стана донор на кърма?

Трябва да се свържете с нас по телефон, чрез имейл или чрез съобщение на страницата ни във Фейсбук. Можете да оставите телефонния си номер и ние ще ви потърсим. Ще проведем кратък разговор-анкета по телефона, чрез който да получим данни за здравословното ви състояние и житейските ви навици, ще обсъдим някои специфични въпроси, за да преценим има ли противопоказания да дарявате кърма.

 • Има ли специфични изисквания към дарителките?

Дарителките не трябва да са били подложени на кръвопреливане, пиърсинг и татуировки през последните 12 месеца. Не трябва да имат хронични заболявания, заради които да приемат постоянно медикаменти, както и да водят здравословен начин на живот, без употреба на цигари, алкохол, наркотични вещества.

Изисква се минимално количество излишна кърма от 200 милилитра за денонощие.

 • Какви изследвания се правят на донорките?

Кандидат-донорките задължително се изследват за: СПИН, Хепатит В, Хепатит С, сифилис; гърлен и носен секрет, фекална проба;

Серологичните изследвания се повтарят на всеки 6 месеца;

Всички изследвания са безплатни за донорките.

 • С какви уреди трябва да разполагат донорките?

Дарителките трябва да притежават нискотемпературна камера или фризер, температура поне -18ºС.

Желателно е да имате стерилизатор (електрически или за микровълнова фурна) или тенджерка за стерилизация на помпата.

Може да ползвате удобна за вас помпа за изцеждане на кърмата, а ако няма такава, ние можем да ви предоставим безвъзмездно помпа тип спринцовка.

 • Колко продължителна е процедурата по одобрение на кандидат донорките?

Процедурата по анкетиране, изследване и одобрение на дарителките отнема не повече от една седмица.

 • Как се съхранява кърмата?

Кърмата се съхранява в стерилни стъклени банки предоставени от БМК. Банките са с етикет, на който дарителката написва индивидуалния си идентификационен номер и се съхраняват при -18°C.

 • Как се предава събраната кърма?

Кърмата може да се предаде по два начина: а) екип на БМК взима банките от дома на донорката в определен ден или б) донорката или нейн представител донася кърмата на място в БМК всеки работен ден от 8,00 до 16,00 часа.

 • Как се транспортира кърмата?

Кърмата се транспортира задължително в хладилна чанта.

 • Мога ли да даря еднократно кърма, замразена в пликчета или контейнери?

Да. В този случай донорката предоставя резултатите от серологичните изследвания направени преди раждането, ако същите са годни (ако са направени преди по-малко от 6 месеца). В противен случай БМК прави за своя сметка изследвания за СПИН, сифилис, хепатит В и хепатит С.

 • Колко стара може да е кърмата?

Можем да приемем предварително замразена кърма, съхранявано не повече от 2,5 месеца преди датата на одобрението Ви. Обадете ни се и ще обсъдим това с вас.

 • Заплаща ли се дарената кърма?

На дарителките се заплаща годната кърма.

 • Има ли ограничения за донорките?

Да. По време на процеса на даряване, кърмачките нямат право да пушат, да употребяват алкохол и наркотични вещества. По време на процеса на даряване, кърмачките не могат да употребяват лекарства и / или определени билкови добавки (с изключение на прогестерон, тироксин, витамини за бременни и кърмачки, желязо, калций).

 • Донорките могат ли да употребяват лекарства?

Всички лекарства имат потенциал да се акумулират в кърмата в различни количества. По принцип само малки количества достигат до тялото на бебето и в повечето случаи то може да бъде кърмено, ако се е родило здраво и на термин.

Новородените със здравословни проблеми имат специални нужди и по-висока чувствителност и излагането им на различни вещества трябва да бъде по-строго ограничено, отколкото при здрави деца.

Дарителките могат да вземат лекарства, но са длъжни да уведомят и обсъдят с Банката за кърма всяка ситуация.

 • Донорките могат ли да употребяват билки?

Много хора приемат, че билковите средства не са „истински“ лекарства, защото са естествени. Всъщност много продукти могат да причинят сериозни странични ефекти. Донорите са помолени да се свържат с банката за кърма, преди да започнат билкова терапия по време на даряване.
Билкови препарати, които донорите не трябва да приемат по време на даряването на кърма са:

  • Сминдух (тилчец);
  • Жълт кантарион;
  • Гинко билоба.