Употреба на биберони и залъгалки при болни и здрави бебета

cartoon baby character using a pacifier. baby logo template

Използването на залъгалки датира отпреди хиляди години и е полезно, когато бебето се нуждае от подкрепа, но и когато майката не е на разположение, за да осигури комфорт и сучене от гърдата. Сученето е важен етап, който всяко новородено бебе трябва да овладее, за да може да се храни след раждането. То е главната част от храненето – това умение започва да се развива вътреутробно още в 8 гестационна седмица и продължава и след раждането. Движенията на смучене се наблюдават при плода още от 24 гестационна седмица, а координацията на сукане, гълтане и дишане от 28 седмица. Тази координация се превръща в зрял ритъм след 36 седмица, а при някои бебета едва след раждането, в зависимост от индивидуалното им ниво на зрялост. Нехранително сукане (това, което не е с цел хранене) е предшественик на хранителното сукане. При кърмачета, отделени от майките си за продължителен период от време, е наблюдавана загуба на сукателния рефлекс и приносът на залъгалката е подчертан за запазване на рефлекса и повишаване на физиологичната стабилност при кърмачета, особено в ситуации на отделянето им от майката (например когато бебето е прието в отделение за интензивно лечение или пък майката е болна и се намира в болнично заведение).

Ползите от употребата на биберони и залъгалки при болни и здрави бебета:

Залъгалката може да бъде утеха за недоносеното или болно бебе и да подпомага храносмилането като увеличава усвояването на млечната храна;

Допринася за подобряване на мускулния тонус и координацията;

При бебета, хранени със сонда, подпомага прехода към орално хранене;

Смята се, че биберонът не повлиява продължителността на кърменето. Освен това проучвания показват, че използването на залъгалка е показател за трудности при кърмене или намалена мотивация за кърмене, а не причина за ранно отбиване.

Медицински състояния, при които използването на залъгалки може да бъде от полза:

  • Бебета с тегло под 1500 g и/или гестационна възраст под 32 седмици;
  • Бебета с риск от хипогликемия;
  • Бебета, нуждаещи се от ранна орална стимулация за поддържане и развитие на сукателния рефлекс;
  • Тежко заболяване на майката, което й пречи временно или постоянно да кърми;
  • Лекарства за майката, предотвратяващи кърменето, като седативни психотерапевтични лекарства, химиотерапия;
  • Бебета в интензивни отделения, нуждаещи се от успокоение, облекчаване на болката и намаляване на стреса;
  • Бебета, хранени със сонда.

Препоръки за безопасна употреба:

   Залъгалките не трябва да се покриват с какъвто и да е сладък разтвор, освен когато залъгалката и разтворът се използват едновременно за облекчаване на болката.  За предпочитане е този сладък разтвор да бъде собственото мляко на майката.

Залъгалката трябва да се използва, когато бебето се слага да спи и не трябва да се поставя отново, след като бебето заспи. Родителите и лицата, които се грижат за бебето, трябва да бъдат съветвани да ограничат използването на залъгалка и да избягват прилагането й през целия ден.

За да се избегне инфекция, залъгалките трябва да се почистват често и да се сменят редовно. Те никога не трябва да се споделят между братя и сестри, както и да не се облизват, за да се почистят. Родителите трябва да осигурят няколко залъгалки, така че да сменят замърсените с чисти.

Залъгалката трябва да се използва за успокояване на бебето и за подпомагане на съня. По-големите деца не трябва да използват залъгалка, когато играят и се разхождат и не се нуждаят от нея.

Залъгалката трябва да бъде изработена от здрав материал, да се сменя редовно и никога да не се връзва с връв за креватчето, около врата или ръката на детето; тя трябва да има щит, по-широк от устата на детето и да е с вентилационни отвори, позволяващи преминаването на въздух; да е направена от материал, който предотвратява дразнене и образуване на обриви.

Използването на залъгалка не трябва да се обезкуражава активно, тъй като може да бъде особено полезно през първите шест месеца от живота на бебето. Американската академия по педиатрия и Американската академия на семейните лекари препоръчват отбиване на децата от залъгалка през вторите шест месеца от живота, за да се предотвратят възпаление на средното ухо и проблеми със зъбите. Въпреки че мненията относно възрастта за спиране използването на залъгалка се различават, авторите са съгласни, че навикът трябва да бъде преустановен преди 4-годишна възраст. От гледна точка на логопедичната терапия, се препоръчва спиране на 14-месечна възраст, за да се предотвратят смущения в речта.

Литературата подкрепя използването на залъгалки в определени оправдани ситуации с цел запазване умението за хранене и подпомагане на бебетата в достигането на зрялост на различни нива на развитие (хранене, двигателна организация, невроповедение и саморегулация). Освен това, използването на залъгалка е оправдано при специфични медицински ситуации и когато майката не е на разположение, за да кърми.

Кърменето или използването на изцедена кърма е основна практика, която трябва да бъде защитена и насърчавана, за да се гарантира оцеляването на новородените. Практиката на кърмене премина през различни фази на популярност през десетилетията, но важността и практикуването му трябва да бъдат подчертани и  подкрепяни от всички здравни специалисти.

Източник: BMC Pregnancy Childbirth. 2017 Apr 27;17(1):13 doi: 10.1186/s12884-017-1306-8.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *