Донорската кърма може да донесе огромна утеха

Това е първата вдъхновяваща история на българско бебе, получавало донорска кърма от Банка за майчина кърма София, която споделихме чрез Европейската Асоциация на Банките за майчина кърма EMBA наред с историите на други деца от цяла Европа.

При получателите на донорска кърма вниманието често е насочено върху много малки, недоносени бебета и такива с ниско тегло при раждането. В световен мащаб това са бебета, при които има сериозни научни доказателства за ползите от кърмата. Те обикновено се нуждаят от много по-малки количества донорско майчино мляко и така ограничените запаси могат да нахранят повече бебета.

Майката на това малко момиченце има множествена склероза (МС) – заболяване на имунната система, засягащо главния и гръбначния мозък. МС все още не се лекува, но някои лекарства могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Подобно на други медикаменти и терапии, някои лекарства за МС не са съвместими с кърменето, тъй като могат да повлияят неблагоприятно на бебето чрез майчиното мляко.

Родено в 38 гестационна седмица, това малко момиченце не е нито недоносено, нито с ниско тегло при раждането и затова не би могло да получи донорска кърма от много банки за кърма по света. В България обаче благодарение на Банка за майчина кърма в София тя получава донорско майчино мляко почти 6 месеца. Ето думите на майката, които обясняват какво означава това за нея.

„Получаването на кърма ме спаси от чувството за вина, че като майка не мога да кърмя дъщеря си и ми даде утехата, че тя получава всички необходими компоненти за нейния растеж и развитие.“

А в посланито си към дарителките тя добавя: „Благодаря ви, че ми дадохте шанса да предложа на момиченцето си най-доброто начало в живота. Вие ми дадохте безценния комфорт, че тя не е в неравностойно положение заради моето заболяване. Тя имаше повече от една майка през първите си месеци – вие й дадохте най-ценния подарък в живота.“

Donor milk can bring huge comfort – Bulgaria

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *