Захранване на бебето

Захранването представлява заместване на едно млечно хранене (с кърма или адаптирана формула) с немлечна храна, която може да задоволи пластичните нужди на детския организъм. За захранване се използват зеленчукови и месно-зеленчукови пюрета, брашнена, плодова, нишестена и други каши, кисел, попара, супи, бульони. Внасянето на плодови сокове и пюрета не означават захранване, защото те не могат да заместят едно млечно хранене.

Кога да започне захранването?

Според различни ръководства, захранването на детето трябва да започне най-рано след навършване на 4-месечна възраст (16-та седмица след раждането). По-ранното захранване повишава риска от алергии, хранителни инфекции, прехранване, затлъстяване. Късното захранване (след 6-я месец) е нежелателно, защото може да доведе до хранителни дефицити, желязодефицитна анемия, нарушено развитие на съзъбието и дъвкателния рефлекс, трудно приемане на нови по вкус и консистенция храни, затруднения в приучаването на детето да дъвче и приема обща храна.

Как да разберем, че детето е готово за захранване?

Има общи признаци, по които се съди, че детето е готово за захранване: скъсява интервалите между кърменията; увеличава се слюноотделянето; може да стои седнало стабилно; взема само предмети и ги слага в устата си; поникват първите зъби, което показва, че то е готово да започне да отхапва и да дъвче; проявява интерес към храната на възрастните.

 

Задължително е спазването на следните правила при захранване и внасяне на всяка нова храна:

º Захранването започва, само ако детето е напълно здраво.

º Най-добре е новата храна да се включи през първата половина на деня, за да може да се наблюдават белези на хранителна алергия – обриви, диария, повръщане и др.

º Новата храна се дава винаги в началото на храненето, докато детето е гладно. След това се дохранва с кърма/адаптирана формула.

º Въвежда се само по една нова храна седмично в малки дози (по 2-3 кафени лъжички) в началото на храненето като количеството й ежедневно се увеличава, така че за 10 дни да се достигне до заместване на цялото хранене.

º Ако детето упорито отказва дадена храна е недопустимо даването й да става насилствено. Ако въпреки всички опити детето продължава да отказва новата храна тя може да се замени с друга, сходна по състав (например вместо зеленчуково пюре може да се даде плодов кисел или каша), а след 2-3 седмици да се опита отново с първата.

º При децата до 1 годишна възраст са забранени: бонбони, шоколад, кексове, черен и зелен чай, храни и напитки с изкуствени подсладители, газирани напитки, тъй като могат да предизвикат храносмилателни проблеми и да нарушат съня на бебето.

º Деликатеси, пастети и всякакви консервирани храни трябва да се изключат от менюто на бебетата и малките деца до 3-годишна възраст.

 

При здрави кърмени бебета захранването може да започне при навършени 5 ½-6 месеца, докато при деца на смесено или изкуствено хранене захранването може да стартира още при навършване на 4-месечна възраст.

У нас традиционно захранването започва със заместване на обедното кърмене с млечно-зеленчуково пюре (картоф, морков, тиквичка, чушка). След 2 седмици се замества следобедното хранене с безглутенова каша (оризова, царевична, елда), която през ден може да се редува с млечно–плодово пюре.

 

º Енергийната стойност и съдържанието на белтъчини на храните за захранване трябва да превишават тези на млякото, което заместват. Поне 50% от съдържанието на плодовите или зеленчукови пюрета и каши трябва да е пълноценен белтък (например кърма или адаптирана формула; месо, яйце).

 

През 6-я месец на обяд се включва месо под формата на месно–зеленчуково пюре през ден, а в безмесните дни към зеленчуковото пюре се добавя ¼ твърдо сварен яйчен жълтък. Започнете с бяло пилешко месо, заешко, нетлъсто агнешко и телешко. Между храненията се дават прясно изцедени плодови сокове.

 

º До навършване на 1-годишна възраст на детето, месото трябва да е винаги варено, а не задушено или печено.

 

През 8-я месец преди-обедното хранене се замества с попара със сухар, масло и обезсолено сирене.

През 9-я месец на обяд може да се включи риба, може да се предложи 30 мл бульон, а по-късно и супа.

От 10-я месец храната вече не пасирана, а раздробена на късчетата до ½ см – това е така наречената преходна храна, която  се доближава по състав до храната на възрастните, но е приготвена чрез щадящи технологии (варене, печене, задушаване).

На 10-11 месечна възраст може да предложи кисело мляко.

На 12- месечна възраст общото количество храна за деня не трябва да превишава 1000 мл, разделени на 4-5 приема.

 

º Плодовете и зеленчуците, от които се приготвят храните за кърмачета трябва да са пресни и зрели. Преди да започнете приготвянето на храната измийте добре ръцете си и продуктите и ги обелете. Плодовете трябва да се консумират веднага след приготвянето им, за да се избегне окисляването на витамините и загубата на качествата.

 

Почти всички плодове са добри за децата. Може да започнете с ябълки, круши, дюли, банани, череши, портокали, нектарини. Сокът от грозде трябва да се избягва през първите месеци, тъй като е богат на глюкоза и може да предизвика диария. До 9-я месец, а най-добре до 1 година не давайте на бебето киви, грейпфрут, ягоди, малини, боровинки, къпини и касис, защото могат да предизвикат алергични реакции.

Най-добре е когато започнете захранването да използвате индустриално приготвени пюрета, защото те са много фино смлени, а след като детето свикне с тази храна, може да ги приготвяте сами.

Първите пюрета приготвяйте само от един вид плод или зеленчук, а по-късно може да ги смесвате в едно блюдо.

Зеленчуковите сокове може да приготвите от пресни или сварени зеленчуци. Препоръчва се комбинацията от кореноплод с друг вид зеленчук (напр. картофи със спанак, моркови с карфиол).

Боб, грах, леща, зелен фасул и други подобни зеленчуци е подходящо да се въведат след 9-ия месец. Трябва да ги варите кратко, да изцедите водата, да налеете чиста вода, отново да ги възварите и тогава да приготвите пюрето.

От зърнените храни може да започнете с ориз, който е богат на желязо. Той е лесно смилаем и не предизвиква алергия.

В 8-ия месец може да започнете да му приготвяте черен дроб (пилешки, агнешки, телешки), който е богат на желязо, витамини и минерали.

Рибата е подходяща след 8-месечна възраст. Тя трябва да е прясна и варена, а костите да се почистят много внимателно. Може да я смесвате със зеленчуци или зърнени храни. При случаи на алергия в семейството обаче избягвайте рибата до първата година.

Парченце краве масло, лъжица олио или зехтин (нерафинирани) действат много добре на децата.

 

º Яйца – на бебето се дава само жълтъка на яйцето! Яйцата трябва да са пресни и да се варят поне 10-12 минути след кипване на водата, за да се избегне заразяване на бебето със салмонели. Внасят се през 6-ия месец, като се започва с ¼ твърдо сварен жълтък през ден и всеки месец количеството се увеличава с ¼, докато се стигне до цял. Жълтъкът се прибавя към зеленчуковото пюре.

º Яйчният жълтък е високо калорична и изключително полезна храна за развитието на мозъка и нервната система на бебето.

º Белтъкът на яйцето не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст, защото може да причини силна алергия.

 

Как да прибавите краве мляко и други млечни храни

Неадаптирано прясно краве мляко не се препоръчва преди 9-я месец. Кравето мляко не съдържа достатъчно желязо, но е богато на белтъчини и минерални соли, които обременяват бъбреците на бебето.

Може да давате на бебето кисело мляко от 9-я месец и безсолно сирене.

При алергии в семейството, кравето мляко не бива да се дава на бебето до навършване на 1-годишна възраст.

 

КАКВО НЕ БИВА ДА ДАВАТЕ НА БЕБЕТО

º До 4-годишна възраст избягвайте подправките, животинските мазнини и обработените храни като колбаси, деликатеси и др.

º До 5-6 годишна възраст не давайте твърди ядки, защото могат да попаднат в дихателните пътища на бебето. Може да давате ядки, само ако са фино смлени.

º Солта е бреме за бъбреците на бебето и използването й може по-късно да доведе до високо кръвно налягане. До 1-годишна възраст не се добавя сол в храната, защото бъбреците на бебето имат ограничена способност да я елиминират. Бебето не познава вкуса на солта, така че безсолната храна не е проблем за него, а всички необходими на организма му минерални соли, то приема с обичайната храна.

º При деца над 1-годишна възраст количеството сол не бива да превишава 1 г дневно.

º Внимавайте със захарта! – плодовете са богати на фруктоза и са достатъчно сладки. Допълнителното подслаждане може да развие у детето зависимост от сладки храни, което води към затлъстяване, зъбни кариеси и дори диабет, ако има генетично предразположение.

º Медът не се препоръчва за бебетата през първата година, защото се консумира без термична или друга обработка и може да предизвика алергични или бактериални заболявания. Никога не мажете с мед зърната на гърдите си или залъгалките на бебето!

 

Схемите на захранване са само примерни. Те не трябва да се прилагат догматично, а винаги съобразно конкретните условия за всяко отделно дете. Когато детето се развива добре, захранването може да се отложи с 2-3 седмици. Обратно, при хипогалактия и незадоволителен телесен прираст може да се избърза с две седмици. Недопустимо е отлагане на захранването с месеци под предлог, че детето отказва новата храна. Нормалното наддаване на тегло и нормалното развитие на детето са най-доброто доказателство, че то се храни добре.

 

Примерна схема на захранване:

 

  5 ½ мес. 6 мес. 7 мес 8 мес. 9 мес. 10-12 мес.
6:00 кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула
9:30-10:00 кърма/формула 50 г плод. пюре +

кърма/формула

50 г плод. пюре +

кърма/формула

Попара със сирене Попара със сирене Попара със

сирене

12:00-13:00 60 г зел. пюре +

кърма/формула

зел. пюре +1/4 жълтък; през ден месно-зел. пюре зел. пюре +1/4-1/2 жълтък; през ден месно-зел. пюре зел. пюре +1/2 жълтък; през ден месно-зел. пюре зел. пюре +3/4-1 жълтък; през ден месно-зел. пюре Бульон/супа; преходна храна
15:30-16:00 20 г плод. пюре кърма/формула млечно-плодова каша кърма/формула кърма/формула млечно-плодова каша млечно-плодова каша
19:00 кърма/формула кърма/формула млечно-плодова каша млечно-плодова каша
21:30 кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула кърма/формула

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *