Указания за кърмене

 • През първите дни кърменето се провежда в леглото, отна­чало в полулегнало, а след това в седящо положение. След първата седмица можете да кърмите седнала на стол, като поставите съответният крак на малко столче, за да подпомага ръката при придържането на детето. Най-удобно е кърменето седейки в кресло.
 • Преди всяко кърмене трябва да измиете добре ръцете си със сапун и да почистите гръдните зърна и ареолите с памук и преварена вода. Не е задължително да миете гърдата със сапун, тъй като кожата се изсушава и се получават рагади.
 • Докато преди се е препоръчвало детето да се закърми от 6 до 12 часа след раждането, днес препоръките са детето да се постави на гърда още в първите 20-30 минути след раждането. Ранното закърмяне има значение за по-ранното идване на кърмата, за успешна и по-продължително кърмене, за профилактика на хипогликемия и обезводняване у новороденото.
 • В началото трябва да се помогне на бебето да захване гърдата, като зърното се поставя навътре в устата към небцето и се изцеждат няколко капки кърма в устата му, за да започне да суче. В първите дни кърменето трябва да продължава не повече от 10 минути, за да не се разрани зърното (обикно­вено детето приема максимално количество кърма през първите 5 минути на кърменето).
 • Кърмачето не трябва да се оставя да спи на гърдата. Ако заспи, се пощипва по ухото или стъпалата, за да се събуди. Когато кърменето приключи, гърдата се изтегля леко от устата му и детето се държи изправено 1-2 минути, за да се оригне.
 • По правило при всяко кърмене се дава едната гърда, като лявата и дясната се редуват. При неустановена лактация в първите дни и дори седмици след раждането и особено при недоносени или по-вяло сучещи деца е целесъобразно при всяко кърмене да се дават за по 5 минути последователно и двете гърди с последващото им изцеждане. По същия начин се постъпва по-късно при съмнение за хипогалактия. При установила се и регулирана вече лактация (към 15-20 ден) се препоръчва кърмене всеки път само от едната гърда.
 • Важно условие за успешно кърмене е нослето на детето да не бъде запушено. При наличие на секрет или засъхнали крусти преди кърмене е задължително почистването им с памуче и евентуално поставяне на капки за отбъбване на лигавицата.
  Времетраенето на едно кърмене е средно около 15-20 мин. Установено е, че здраво дете изсуква около 60 % от млякото, което получава за едно кърмене още в първите 5 мин, в следващите 5 мин – още 30 %, а през последните 5 мин – около 10 %. На по-едрите и силни деца понякога са достатъчни само 5-10 мин, за да се нахранят. Само слабите и недоносени деца, както и тези с родови травми е уместно да се кърмят в продължение на 20-30 мин, понеже при тях сукането се прекъсва от паузи за почивка или заспиване. Това изключение може да се прави и когато детето е болно.
 • В първите дни продължителността на кърменето е 5-10 минути, за да се избегне появата на рагади, но постепенно продължителността му се увеличава до 15-20 минути.
 • При всяко кърмене на детето се предлага едната гърда, а за следващото – другата. Изсукване на двете гърди едновременно се препоръчва при недостатъчна лак­тация с цел да се стимулира секрецията.
  Интервал между кърменията – можете да кърмите детето си на поискване, като така кърмачето само определя броя на храненията и интервалите между тях. Може и да спазвате определен интервал от време между кърменията, който през първите 1-2 месеца трябва да бъде около 2 ½ часа с оглед на това, че бебешкото стомахче се изпразва за около 2½ – 3 часа. За недоносените и децата, родени с ниско тегло интервалът между кърменията се намалява на 2 часа в първите седмици, докато теглото им достигне 2500-3000 g.             Броят на кърменията се определя според възрастта на детето и интервала между храненията. За новороденото и кърмачето до 2-я месец се определят 7-8 кърмения. В случай, че детето спи спокойно през цялата нощ, последното кърмене може да се пропусне още към края на 1-я месец. От 2-я до 5-я месец броят на кърменията се намалява с едно. Към 5-6 месец започва захранване на кърмачето и тогава постепенно млечните хранения се заместват с такива с немлечни храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *