Указания за изцеждане, съхранение и транспорт на изцедена кърма

УКАЗАНИЕ ЗА ИЗЦЕЖДАНЕ, СЪБИРАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ИЗЦЕДЕНА МАЙЧИНА КЪРМА 

 

  1. Преди изцеждане ръцете и гърдите се измиват с топла вода и сапун; след измиване се подсушават с изпрана и изгладена кърпа (тензухена пелена), отделна за всяко изцеждане. В случай, че нямате изпрана и изгладена кърпа, трябва да изчакате около 20 секунди измитите гърди и ръце да изсъхнат преди да се изцедите. При започване на изцеждането първите няколко капки се изцеждат в мивката.
  2. Изцеждането може да бъде на ръка или със стерилна помпа. Помпата се стерилизира чрез изваряване в продължение на 15 минути след кипване на водата или в стерилизатор – електрически или за микровълнова печка /на максимална мощност според инструкцията за употреба на стерилизатора или 6-8 мин./. След приключване на стерилизацията помпата трябва да остане в съда, в който се е стерилизирала под плътно затворен капак. Тя се изважда от съда и се сглобява непосредствено преди следващото изцеждане.
  3. Стерилният съд, в който се съхранява кърмата се отваря, като съдът или капачката му не се докосват от вътрешната страна. Изцедената кърма се прелива в съда /когато изцеждането е на ръка, това става директно в стерилния съд/, затваря се и може да се: а) охлади за 2-3 часа в хладилника, след което да се замрази в камерата или б) веднага да се замрази в камерата на хладилника или във фризера. При всяко следващо цедене всичко описано по-горе се повтаря по същия начин, като прясно изцедената кърма може първо да се охлади и после да се долее в съда върху замразената или направо да се долее върху замразената кърма. Съдът, в който се съхранява кърмата не бива да се пълни над допустимия обем, защото това може да причини спукването му.
  4. Транспортирането на кърмата се извършва с хладилна чанта.

С оглед запазване стерилността на кърмата по време на изцеждането, жената не трябва да извършва други дейности и в помещението не трябва: да работи климатик, да има домашни любимци или стайни растения (естествени или изкуствени) и букети, поради опасност от попадане на спороносни микроорганизми в кърмата.

4 коментара за “Указания за изцеждане, съхранение и транспорт на изцедена кърма

  1. Здравейте,
    колко време мога да съхранявам кърма в камерата на хладилника?

    1. Здравейте! Можете да съхранявате кърмата 3 месеца при температура не по-малко от -18 градуса по Целзий.

  2. Здравейте! При изцеждане на кърмата
    задължително ли е първо да се изстуди в хладилник, преди да я замразя във фризера
    с цел възможно най-плавно преминаване от стайна температура към фризер?
    Също, на какво може да се дължи горчив натрапчив вкус при вече размразен плик с кърма и използването му веднага, докато останалите пакети са изцедени и замразени по същото време със същите мерки и са в нормално състояние?

    1. Здравейте! Препоръчително е изцедената кърма първо да бъде охладена в хладилника за около час и после замразена. Ако нямате възможност за предварително охлаждане, по-добре е да я замразите веднага, отколкото да стои дълго време в хладилника.
      Може да има различни причини за странен мирис на размразената кърма: кърмата съдържа в голямо количество вид мазнини, които в течение на времето се променят и тя придобива дъх; друга причина може да са храни със силен мирис, които да сте консумирали (лук, броколи, зеле, карфиол, подправки или боб) – те могат да повлияят на миризмата и вкуса на кърмата; друга причина може да бъде съхранение на кърмата във фризера в близост до храни със силен мирис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *