Масаж и гимнастика

Масажът и гимнастиката са част от общия комплекс от мероприятия по закаляване на бебето.

Масажът е системно и ритмично нанасяне на механични дразнения върху тялото: кожа, мускули, периферни нерви, съдове. Въздействието е върху целия организъм и води до подобряване на защитните сили, емоционалния тонус и психо-физическото развитие.
Масажът, както и гимнастиката се назначават от лекар, след като се изследва състоянието на мускулния тонус. Започва се при деца на възраст 4—6 седмици и тегло над 4 kg. Спазват се следните принципи:
1) масажът се извършва от периферията към центъра
2) масажира се нежно и внимателно със затоплени ръце и без нокти и накити
3) температура на стаята — 24°С
4) провежда се ежедневно, без прекъсвания, около час и половина след хранене
5) всеки прийом трае 1—2 минути и се повтаря 3—5 пъти. Съвместно с гимнастиката времетраенето е 10—12 мин.
Противопоказания за масажа са висока температура, вродени пороци в декомпенсация, рахит в остро протичане, кожни заболявания.

Прийомите на масажа са: поглаждане, почукване, размачкване, разтриване.

Поглаждането се извършва от периферните части на тялото към сърцето (от пръстите на ръцете и краката към рамото и бедрото). С поглаждане се започва и завършва масажирането на всяка част от тялото.

Почукването се прави с резки отмерени движения с върха на пръстите. В областта на сърцето, корема и бъбреците не се прави.

Размачкването се извършва върху крайниците с кръгообразни притискания, които започват от пръстите и завършват към рамото и бедрото.

Разтриването се извършва с дланта или пръстите. Разтриват се предимно големите мускули на крайниците, корема и дупето. Ставите не се разтриват.
Масажът се извършва докато детето започне да ходи самостоятелно.

Гимнастика в кърмаческия период се провежда, като се използват съответните за възрастта и състоянието на детето движения. Цели се подобряването на мускулния тонус и сила и стимулиране на двигателното развитие. Условията за провеждане са както при масажа, съчетава се с него. Съобразява се с развитието на мускулатурата отгоре надолу: врат, горни крайници, тяло, крака, както и със степента на двигателно развитие на отделното дете.
Гимнастическите упражнения са пасивни и активни. Пасивните са рефлекторни и движения с помощ — подпомага се детето да извърши движенията, към които то само се стреми. Започва се с рефлекторни движения, постепенно се включват движения с подпомагане, а след това и активни движения.
Масажът и гимнастическите упражнения в съчетание оформят комплекси за съответната възраст в месеци, които са ориентировъчни. Индивидуалният подход изисква лекарят, назначаващ съответното упражнение, след като прецени степента на развитие на моториката, да състави индивидуален комплекс за отделното дете.

Условията за провеждане на упражненията за съответната възраст са следните:
1) бебето да е на възраст не по-малко от 1 месец и половина и да тежи не по-малко от 4 кг;
2) стаята да е добре проветрена и затоплена (21-23 градуса)
3) бебето може да е леко облечено или съблечено;
4) да е минал около час и половина от последното хранене;
5) упражненията се правят, само ако носят удоволствие на бебето (най-често това става като се симулира игра).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *