Ползи от кърменето

Предимства на кърменето

Има множество ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, които се трудно биха се постигнали при хранене с мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която можете да осигурите на своето бебе, а имунната защита, която вашето бебе получава от нея, е важна, за да расте то здраво и щастливо.

Хранителните вещества в кърмата

Кърменето осигурява всички хранителни вещества от първия ден. Освен че осигурява така важните желязо, калций и фосфор под форма, която вашето бебе може да усвоява лесно, тя съдържа и жизнено важните мастни киселини в адекватни количества. Вашето бебе след раждането се нуждае от постоянен внос на LCP (дълговерижни полиненаситени мастни киселини), осигуряванчрез прием на кърма , тъй като те са необходими за развитието на мозъка, очите и нервната система, които продължават да нарастват и се развиват бързо.

Ползите за здравето при кърмене

Кърмата подпомага имунната система на Вашето бебе. Тя съдържа комбинация от защитни фактори, включително антитела и пребиотични олигозахариди и укрепва защитата на Вашето бебе от болести. Кърмата може също да предпази вашето бебе от развиване на астма в ранното детство. Пребиотичните олигозахариди, естествено съдържащи се в кърмата, са специални хранителни вещества, които подпомагат растежа на полезните бактерии в храносмилателната система. Доминирането на тези „добри“ бактерии спомага за потискането на болестотворните организми, а този баланс поддържа естествените механизми на вътрешна защита на бебето. Освен това те допринасят за здравословното храносмилане, като  изпражненията на Вашето бебе по-меки и лесни за изхождане.

Кърменето спомага за засилване на връзката

Физическото докосване между вас и вашето бебе по време на кърмене е естествен начин за подпомагане в значителна степен на допира с кожата и взаимодействия като говорене, контакт с очи и люлеене. Близостта осигурява комфорт и топлина, като едновременно с това стимулира сетивата за допир, зрение, мирис, слух и вкус.

Предимства на кърменето за майката

Кърменето стимулира освобождаването на хормон, наречен окситоцин, който има положителен ефект върху вашите емоции; той Ви кара да се чувствате отпуснати и доволни, докато храните бебето си, и превръща храненето в едно успокояващо преживяване и за двама ви.

Кърменето е естествен и здравословен начин да редуцирате част от натрупаните по време на бременността  мастни депа.. Изследванията показват, че майките, които кърмят, са склонни по-бързо да възстановят теглото си отпреди бременността и имат по-голям успех при поддържането му.

Освен че намалява нивата на стрес, за кърменето се твърди, че подобрява метаболизма и намалява риска от остеопороза, рак на гърдата и рак на яйчниците. То също отлага възстановяването на менструалния ви цикъл, което означава, че запасите ви от желязо няма да се изчепват и да са прекомерно ниски, а има и по-малка вероятност да забременеете, докато кърмите (но имайте предвид, че това не се счита за ефективен противозачатъчен метод).​

1 коментар за “Ползи от кърменето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *